Halkların Demokratik Kongresi, müzakere sürecinde barış ve eşitlik talebinin toplumsallaşması için “Çözüm İçin Müzakere, Barış İçin Eşitlik” sloganıyla bir kampanya başlattı. Kampanyanın duyurusu için 8 Şubatta, Cezayir Restaurant toplantı salonunda gerçekleştirilen basın toplantısına HDK ve HDP Yürütme Kurulu üyelerinin yanı sıra, çok sayıda siyasi parti temsilcisi, sanatçı, aydın ve akademisyen katıldı.
Kampanyanın amacı şu şekilde tanımlanıyor: “Görüşme ve müzakere sürecinde barış ve eşitlik konularının toplumsallaşmasını sağlamak, Türkiye halklarına (özellikle Batı kamuoyuna) barış ve demokratik çözüm önerilerini anlatmak, barış için çeşitli etkinlikler geliştirmek; aynı zamanda Suriye’ye yönelik saldırganlık siyasetine karşı Ortadoğu’da Barış şiarını yükseltmek.”
Basın toplantısında ilk sözü HDK Yürütme Kurulu Üyesi Gençay Gürsoy aldı. Barış sürecinin Başbakanın iki dudağı arasına sıkıştığını ancak barış sorununun bunu kaldıramayacağını belirten Gürsoy şöyle konuştu: “Her şeye rağmen umutlu olmanın gerektiği bir süreçte yaşıyoruz. Barış talebinin Türkiye’de yaşayanların talebi haline getirilmesi gerekiyor. Bu konuda halk iradesinin ortaya çıkması gerekiyor. Bizim çabamız bu yönde olacaktır.”
Gürsoy’un ardından sözü BDP İstanbul milletvekili ve HDK Yürütme Kurulu Üyesi Sebahat Tuncel aldı. Tuncel, Türkiye’de yaşanan şeyin bir terör sorunu değil Kürt sorunu olduğunu hatırlatarak başta Kürt halkı olmak üzere tüm halkların haklarının gasp edildiğini ifade etti. İmralı ile yapılan görüşmelerin bir müzakere süreci değil diyalog olduğunu, barışın ve görüşmelerin müzakereye evrilmesinin tüm halkların talebi olduğunu vurgulayan Tuncel, bunun için çalışacaklarını ifade etti. Tuncel, şöyle konuştu: “Başlatılan sürecin heba edilmemesi, yeni bir çatışma sürecine dönüşmeden çözüm sürecine evrilmesi gerektiğine inanıyoruz. Barış mümkün, çözüm mümkün diyenler, bu sürece sahip çıkmalıdır.”
Tuncel’in ardından Ufuk Uras, halkların bir arada yaşam için örgütlenmesi gerektiğini dile getirdi. Uras’tan sonra söz alan Akın Birdal ise halkların eşitçe ve barış içinde yaşayabilmesi için herkesi çözüm konusunda adım atmaya davet etti.
Son konuşmayı HDP Eş Başkanı Fatma Gök yaptı. Kampanya hakkında bilgi veren Gök, kampanyanın amacını şöyle ifade etti: “Görüşme ve müzakere sürecinde barış ve eşitlik taleplerinin toplumsallaşmasını sağlamak, Türkiye halklarına barış ve demokratik çözüm önerilerini anlatmak, barış için çeşitli etkinlikler geliştirmek, aynı zamanda Suriye’ye yönelik saldırganlık siyasetine karşı Ortadoğu’da Barış şiarını yükseltmek temel yaklaşımımızdır.” Kampanya süresince halk toplantıları, paneller, sempozyumlar, barış yemekleri ve konserleri gerçekleştireceklerini dile getiren Gök, kampanya kapsamında bir heyetle gerçekleştirecekleri Karadeniz gezisi hakkında bilgi verdi. Gök, konuşmasını Ceylanpınar’da, savaşın mağduru olan insanlara yönelik düzenleyecekleri dayanışma kampanyası ile ilgili bilgi vererek noktaladı. Basın açıklaması bu konuşmanın ardından sona erdi.
HDK barış kampanyasının Karadeniz’den başlatılacağını ve ilk aşamasının Newroz etkinliklerine kadar süreceğini duyurdu. Barış ve eşitlik konulu çeşitli faaliyetlerin örgütleneceği bu aşamada, halk toplantıları da yapılacak. Newroz ve 8 Mart kutlamalarının ana teması da barış olacak. 1 Mayıs etkinlikleri, HDK Genel Kurulu ve HDP Kongresini de kapsayacak ikinci aşamada ise kitlesel etkinlikler düzenlenmesi planlanıyor.
link: Marksist Tutum, HDK’dan “Çözüm İçin Müzakere, Barış İçin Eşitlik” Kampanyası, 12 Şubat 2013, https://en.marksist.net/node/3193
Avusturyalı Emekçiler Ruhsal Sorunlarla Boğuşuyor
Türkiye Burjuvazisinin Afrika Seferi