Burjuva devletin katliam geleneği bu ülkede çok “can yaktı”. Aleviler de bu düzenin katliam tezgâhlarında kurban edildiler. Sivas katliamı da bu tezgâhlardan biriydi. 2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Oteli’nde yakılarak katledilen Asım Bezirci ve Nesimi Çimen mezarları başında anıldı.
Anmalar Alevi Devrimci Komitesinin çağrısıyla yapıldı. Anmalarda ilk olarak, Asım Bezirci’nin mezarının bulunduğu Zincirlikuyu Mezarlığında Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) üyeleri, Devrimci Alevi Komitesi ve çeşitli işçi örgütleri bir araya geldiler. “Madımak’ta Katledenler Halkın Adaletine Hesap Verecek” pankartıyla yürüyen kitle, ellerinde “Baş Eğmedik, Eğmeyeceğiz, Sonumuz Darağacı Olsa da!”, “Susmadık Susmayacağız, Size Boyun Eğmeyeceğiz!”, “Davamız Mahşere Kalmayacak, Adalet İstiyoruz”, “İnanç Özgürlüğü Düzen Partileri ile Değil, Devrimci Halk İktidarı ile Gelecek”, “Zorunlu Din Dersleri Kaldırılsın” yazılı dövizler taşıdı.
Kitle Asım Bezirci’nin mezarına kadar yürüdükten sonra, PSAKD Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül bir basın açıklaması yaptı. Güzelgül açıklamasında Bezirci’yi anlattı: “Sevgili Asım Bezirci’nin mezarı başındayız. Asım Bezirci, demiryolu işçisi bir baba ile bir ev kadının çocuğudur. Bir edebiyat işçisi olan Bezirci 1979 yılında Türkiye Yazarlar Sendikası’na üye olmuş, kısa zaman sonra sendikanın yönetiminde bulunmuştur. TYS’li olduğu için ve barışı savunduğu için hakkında davalar açıldı, yargılandı. Sosyalizme inanmış aydınlarımızdandı. Asım Bezirci Pir Sultan’ın asılacağı şehirde yakılacağından habersizdi.” Hüseyin Güzelgül Asım Bezirci’nin bir şiirini okuyarak açıklamayı sonlandırdı. Hep birlikte araçlarla Kadıköy’e gidildi.
Kadıköy Tepe Nautilus önünde toplanan kitle buradan Karacaahmet’e, Nesimi Çimen’in mezarına doğru yürüyüşe geçti. PSAKD, üzerinde Madımak’ta katledilen 33 aydın ve sanatçının fotoğraflarının bulunduğu 75 metrelik pankartla yürüdü. Yürüyüş boyunca “Katil Devlet Hesap Verecek!”, “Faşizme Karşı Omuz Omuza!”, “Madımak Oteli Müze Olacak!”, “Sivas’ı Unutma, Unutturma!” sloganları haykırıldı.
Nesimi Çimen’in mezarı başında Madımak’ta katledilenlerin anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Mezarına karanfiller bırakıldı ve basın açıklamasına geçildi. Açıklamayı yapan PSAKD Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül burada da Nesimi Çimen’in öyküsünü anlattı: “Nesimi Çimen, 1977’de ailesiyle birlikte Zeytinburnu’nda bir gecekonduya yerleşti. Yaşar Kemal, Atıf Yılmaz, İlhan Selçuk, Behice Boran, Mehmet Ali Aybar, Harun Karadeniz, Yılmaz Güney, Mahsuni Şerif gibi isimler evinde konaklayanlardan bazılarıydı. Örgütlü mücadeleye inandı, Türkiye İşçi Partisi’ne üye oldu...”
Güzelgül daha sonra şöyle devam etti: “Bundan 18 yıl önce yazılan senaryo, devletin ve güvenlik güçlerinin seyirci kaldığı bir mizansen biçiminde sergilendi. Mizanseni sergileyen ve seyirci kalanların birbirinin avukatlığını yaptıklarına ve ülke yönetiminde sorumlu kademelerde görevler üstlendiklerine tanık oldu Alevi toplumu. Unutmuyoruz, unutturmayacağız.”
Anma töreni, atılan sloganlarla sona erdi.
link: Marksist Tutum, Madımak’ta Katledilen Asım Bezirci ve Nesimi Çimen Mezarları Başında Anıldılar, 3 Temmuz 2011, https://en.marksist.net/node/2687
Sivas’ta Madımak Anmasına Polis Saldırısı
12 Haziran Seçimleri ve İşçi Sınıfının Mücadele Gündemi