Devletin gerici faşist güçlerinin, 32 yıl önce, 1978 Aralık ayında Maraş'ta tezgâhladığı ve Kürt-Alevi toplumunu hedef alan utanç verici katliamda yitirilen canlar, Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) tarafından organize edilen geniş katılımlı bir etkinlik ile anıldı. Federasyonun “Mozayik“ adını taşıyan merkez binasındaki büyük salonu tamamen dolduran üç kuşaktan yüzlerce Alevi kökenli Türkiyeli göçmen Avusturya'nın diğer eyaletlerinden de Viyana'ya gelerek organizasyona destek verdiler. Anma etkinliğinin ilk bölümünde Maraş katliamı ile ilgili bir video gösterisi yer aldı.
Anma toplantısına Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyon başkanı, Alevi Bektaşi Federasyonu başkanı, AABF başkanı, AABF İnanç Kurumu başkanı, Avusturya Alevi Gençlik Topluluğu başkanı, Viyana Kültür Dairesi üst düzey yetkilisi ve Türkiye kökenli bir Yeşiller Viyana Eyalet Meclisi üyesi konuşmacı olarak; Ferhat Tunç, Gülcihan Koç, Tolga Kaya, Ateş ve Takaza da sanatçı olarak katılımda bulundular. Anma gecesi ayrıca merkezi Almanya'da bulunan Yol TV tarafından da canlı olarak yayınlandı.
AABF anma gecesi vesilesiyle yayınladığı bildiride Maraş, Koçgiri, Dersim, Çorum, Sivas ve Gazi'deki Alevi katliamlarının Alevi topluluğunun örgütsüzlüğü koşullarında faşist güçler tarafından kolaylıkla tezgâhlanıp hayata geçirilebildiğini, bu gerçeğin örgütlülüğün önemini bir kere daha ortaya koyduğunu vurguladı. Bildiride Alevi topluluğunun son 20 yıldır gerek Türkiye'de gerek Avrupa ülkelerinde örgütlenme bazında ciddi bir mesafe aldığı, bu örgütlülüğün daha da ileriye taşınması gerektiği, Türkiye'deki mevcut iktidarın Alevi örgütlenmesini pasifize ederek kendi çıkar ve ideolojisine uygun bir Alevilik yaratmak istediği, Alevi topluluğu içindeki bazı unsurların tavizkâr tutumlarla örgütlülüğü sekteye uğratmaya çalıştığı, bu oyunlara karşı Alevi topluluğunun uyanık olması gerektiği dile getirildi. Son olarak Alevi topluluğunun laiklik, barış, demokrasi mücadelesinde zulüm ve haksızlığa karşı dün olduğu gibi bugün de mücadeleye kararlılıkla devam edeceği vurgulandı.
Anma gecesine katılan konuşmacıların Alevi topluluğu adına dile getirdiği taleplerin başında din derslerinin kaldırılması, laik ve demokratik bir eğitim sistemi, cemevlerinin Alevilerin ibadethanesi olarak tanınması, Alevi inanç ve kimliği üzerindeki baskılara son verilmesi ve Aleviler hakkındaki bütün haksız önyargıların yıkılması geliyordu.
Bu haklı özlemlerin gerçekleştirilebilmesinin, Alevi topluluğunun barış ve güven içinde diğer inanç gruplarıyla bir arada yaşayabilmesinin ön koşulunun mevcut örgütlülük düzeyinin korunması ve geliştirilmesi olduğu gerçeği bir kez daha altı çizilerek yeni Maraşlar yaşanmaması dilekleriyle anma gecesi sona erdi.
link: Avusturya’dan A.E., Maraş Katliamında Yitirilen Canlar Avusturya'da da Anıldı, 26 Aralık 2010, https://en.marksist.net/node/2549
Türban Tartışmasının Açığa Çıkarttığı Gerçekler
Burjuva Medyanın Yalanları ve İkiyüzlülüğü