İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü katliam dünya halkları tarafından günlerdir protesto ediliyor. Düzenlenen gösterilerde İsrail ve ABD emperyalizmi lanetleniyor. Pek çok ülkenin egemenleri İsrail’i kınamak bir yana açıkça Hamas’ı suçluyor. Bir kısmı ise, kendi halklarına karşı İsrail’i protesto eden ikiyüzlü açıklamalar yaparken, gerçekte İsrail’e yaptırım uygulamaya dönük hiçbir ciddi adım atmıyor. Dünya halkları ise sadece ABD emperyalizmini ve İsrail’in Gazze’deki katliamını protesto etmekle yetinmeyerek hükümetlerinin İsrail ile ilişkileri sona erdirmesi talebini ileri sürüyorlar. Lafa gelince barış çağrıları yapan, ancak kitlelerin haklı talebini görmezden gelen burjuva politikacıların, kendi halklarına karşı ne kadar sahtekârca davrandıkları da bir kez daha açığa çıkıyor.
Dünyanın dört bir yanında kitleler, Gazze’deki katliamı ve burjuva hükümetlerin Filistin sorununda sergiledikleri ikiyüzlü politikaları protesto etmek üzere yüzlerce gösteri düzenledi. Bu gösterilere dair kısa bir haber seçkisi aşağıda yer alıyor:
İsrail: Hayfa’da, Yafa’da, çeşitli sınır kentlerinde ve başkent Tel Aviv’de İsrail’in saldırgan politikasına karşı gösteriler yapıldı. 3 Ocakta Tel Aviv’de “Ölümlere son! Ablukaya hayır! Her iki ülke halkı için yaşam hakkı” sloganı ile yürüyüş düzenlendi.
Mısır: Kahire’de binlerce gösterici Mısır hükümetinin Gazze’de devam eden katliamdaki rolüne vurgu yaparak, Refah sınır kapısını açmayı reddeden Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in İsrail ile birlikte yürüttüğü danışıklı dövüşü teşhir ettiler. Polis en az 40 göstericiyi tutukladı. 28 Aralıkta değişik şehirlerde 50.000 kişi yürüdü.
Lübnan’da, Sudan’da, Yemen’de, Irak’ta ve İran’da yüzbinlerce kişi İsrail’i protesto yürüyüşleri yaptı.
Şikago’da 28 Aralık günü gerçekleştirilen mitingde binlerce gösterici “Filistin’e özgürlük” talebini ve İsrail’i boykot çağrısını haykırdı. Houston, Washington, Anaheim, San Diego, Boston, San Francisco, Michigan, Los Angeles, Kaliforniya, Philadephia, Baltimore, Atlanta ve daha birçok yerde gösteriler düzenlendi.
Kanada: Toronto’da şehrin birçok merkezi noktasında trafiği durduran eylemlere yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Polisin yoğun baskısına rağmen İsrail ve ABD konsolosluğuna yürüyen eylemciler sık sık “Özgür Filistin” ve “Irak’tan Filistin’e, işgal cinayettir” sloganları attılar. Eylemciler Kanada hükümetini İsrail ile tüm politik, ekonomik ve askeri ilişkileri kesmeye çağırdılar.
Latin Amerika Halklarından Filistin’e Uzanan Kardeşlik Eli
Brezilya: Yüzlerce kişi İsrail’in gerçekleştirdiği katliamı protesto etmek ve Brezilya’nın katliamın sona erdirilmesi için uluslararası girişimde bulunması talebiyle 2 Ocak günü Sao Paolo sokaklarındaydı.
Arjantin: Arjantin-Arap dayanışma derneklerinin çağrısı ile 29 Aralıkta Buenos Aires’te bir yürüyüş yapılarak Filistin ile dayanışma gösterildi.
Porto Riko: San Juan’da, Sosyalist İşçi Hareketinin çağrısı ile dayanışma yürüyüşü yapıldı ve İsrail’in katliamı protesto edildi.
Venezuela: 29 Aralıktan itibaren Caracas’taki İsrail Elçiliği her gün protesto gösterileri ile kuşatıldı. Venezuela hükümeti İsrail Büyükelçisini sınır dışı etti.
Meksika: 30 Aralıktan itibaren Mexico City’deki İsrail Elçiliği, her gün protesto gösterileri ile kuşatılıyor.
Kosta Rica: 30 Aralıktan itibaren Colon’daki İsrail Elçiliği, her gün protesto gösterileri ile kuşatılıyor.
Kolombiya: 31 Aralıkta ve 2 Ocakta Bogota’da yürüyüşler düzenlendi.
Küba: İsrail katliamı Küba’da da protesto ediliyor.
Asya Halkları Burjuva Hükümetler Gibi İkiyüzlü Değildir!
Afganistan: Celalabad’da gerçekleştirilen gösterilerde Birleşmiş Milletler’in Gazze’deki katliama müdahale etmemesi protesto edildi.
Hindistan: Başkentte cuma namazından sonra gerçekleştirilen gösterilerde İsrail ve ABD karşıtı sloganlar atıldı.
Japonya: Tokyo’da İsrail Elçiliği önünde protestolar yapıldı.
Afrika Halklarından Filistin Halkına Destek Eylemleri
Güney Afrika Cumhuriyeti: Güney Afrika Filistin Dayanışma Komitesi’nin düzenlediği eylemde, 1500 kişi Johannesburg sokaklarındaydı. ABD elçiliği önünde gerçekleştirilen gösteride, Güney Afrika’nın İsrail’deki elçisini çekmesi ve İsrail’e karşı bir boykot programı uygulaması talep edildi. Eyleme, Güney Afrika İşçi Sendikaları Konfederasyonu (COSATU) ve Güney Afrika Kiliseler Konseyi (SACC) de destek verdi. Güney Afrikalı kitleler İsrail yönetimini, geçmişte siyahlara kan kusturan ve kitlelerin on yıllar süren mücadelesi sonucu yıkılan eski Apartheid rejimine benzetiyor.
Sudan: Binlerce insan sokağa çıkarak İsrail’in gerçekleştirdiği katliamı protesto etti ve Arap ülkelerini Gazze’deki katliamı durdurmak için harekete geçmeye çağırdı.
Avrupa İşçi Sınıfı “Medeniyetler Çatışması” Masallarına Kanmayacaktır!
Avusturya: 8 binden fazla insanın katıldığı Viyana’daki gösterilerde, “İsrail=Terörist”, “Gazze’ye Özgürlük” ve “İn-ti-fa-da” sloganları atıldı. Eylemde İsrail’deki ırk ayrımcılığının son bulması istendi. Salzburg’daki gösterilere de 3 binden fazla kişi katıldı.
İsviçre: Cenevre’deki gösteride İsrail ablukası ve Gazze’deki katliamı kınayan dövizler taşınarak İsrail’in gerçekleştirdiği savaş suçlarına göz yumulduğu vurgulandı.
Belçika: Brüksel’de parlamento önünde son bulan yürüyüşe katılan eylemciler İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği katliamı protesto ettiler.
İtalya: İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği katliamın son bulması talebiyle Roma’da gerçekleştirilen gösterilere 10 binden fazla kişi katıldı.
Milan’da binlerce göstericinin arasında Filistinliler ve Iraklılar da vardı. Turin kentinde göstericiler, İtalya-İsrail derneği binasına yumurta attılar. Vicenza’daki gösterilere yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Çoğunlukla göçmenlerden oluşan eylemciler Gazze halkıyla dayanışma içinde olduklarını vurguladılar. Bologna’da 2 bin kişi şehir merkezindeki San Petronio meydanında toplandı. Meydanda bulunan kilisenin önünde Müslüman ve Hıristiyanlar birlikte dua ettiler.
28 Aralıkta Roma’da, Pisa’da, Padova’da 29 Aralıkta Napoli ve Bolognada, 31 Aralıkta Venedik’te, 2 Ocakta Treviso’da, 3 Ocakta Vicenza, Floransa, Genova, Cagliari şehirlerinde protesto yürüyüşleri düzenlendi.
Ayrıca Bristol, Liverpool, Shrewsbury, Portsmouth, Sheffield, Brighton, Exeter, Norwich, Hull, Turnbridge Wells, Swansea, York, Caernarfon ve Bradford’da da gösteriler düzenlendi.
Norveç: Oslo’da 2 bin kişi “Elçiliği kapatın” sloganları atarak İsrail elçiliği önünde eylem yaptı.
Almanya: Berlin’de düzenlenen gösteriye yaklaşık 7 bin 500, Dusseldorf’daki yürüyüşlere 4 bin kişi katıldı.
Yunanistan: 3 bin kişinin Atina’daki İsrail elçiliğine yürüdüğü eylemde polisle çatışma çıktı. Selanik’te de geniş katılımlı bir gösteri düzenlendi.
İspanya: İspanya’nın başkenti Madrid’deki protesto gösterilerine bin kişi katıldı.
Hollanda: Amsterdam’da İsrail ürünlerini boykot etmeye çağıran dövizlerin taşındığı gösterilere yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Protestocular, İsrail saldırılarını ve katliamı hâlâ kınamayan hükümetleri protesto ettiler.
Fransa: Paris’te katliamın durdurulması talebiyle yaklaşık 100 bin kişi Cumhuriyet Meydanı’nda toplandı. “Hepimiz seninleyiz Gazze”, “Katil İsrail” sloganlarının caddelerde yankılandığı gösterilere polis saldırdı.
Nantes’de 4 bin, Bordeux’da 4 bin, Nice’de 4 bin, Lille’de 3 bin, Mulhouse’da 5 bin kişi Gazze’deki İsrail saldırısını protesto ederek Gazze ile dayanışma için yürüdü.
Ayrıca 28 ve 29 Aralıkta da Angers, Annecy, Besançon, Bordeaux, Lyon, Marsilya, Montpellier, Nîmes, Quimper, Rennes, Roubaix, Rouen, St. Etienne, St. Girons, Thionville ve Toulouse’da protesto gösterileri yapıldı.
İsveç: 28, 29 ve 31 Aralıkta Stockholm’de, 28 Aralıkta Göteborg’da, Uppsala, Malmö, Halsingborg, Umea ve Karlskrona’da protesto gösterileri düzenlendi.
Portekiz: 30 Aralıkta sendikalar, birlikler, kadın örgütleri ve savaş karşıtı hareketin çağrısı ile Gazze saldırısı protesto edildi. 8 Ocakta da binlerce kişinin katılımıyla yürüyüşler düzenlendi.
Danimarka: 28 Aralıkta Kopenhag, Aarhus’ta, 29 Aralıkta Odense ve Kopenhag’da, 30 Aralıkta diğer kentlerde protesto yürüyüşleri düzenlendi.
link: Marksist Tutum, Dünya Halklarından Gazze’ye Destek, İsrail ve ABD İşbirlikçisi Hükümetlere Lanet!, 9 Ocak 2009, https://en.marksist.net/node/1994
Huzur Bozan Özürcüler
Filistin Halkı Yalnız Değildir