Artan gıda fiyatlarının işçileri giderek çok daha korkunç bir açlığa mahkûm ettiği Bangladeş’te, 12 Nisanda 20 bin işçi başkent Dakka sokaklarını işgal etti. Polisin biber gazı ve cop kullanarak dağıtmaya çalıştığı işçiler polisle çatıştı. Çok sayıda işçi polis kurşunuyla yaralanırken, protestolar durmadı. Pek çok fabrikadan gelen 20 bin tekstil işçisinin, fırlayan gıda fiyatları karşısında ücretlerinin arttırılmasını talep ederek başlattıkları gösteriler 15 Nisandan itibaren tekstil sektöründen binlerce işçinin katıldığı kitlesel grevlerle birleştirildi.
Nüfusun yüzde 40’ının açlık sınırının altında yaşadığı Bangladeş’te, başta pirinç olmak üzere temel gıda fiyatları bir yıl içinde iki katına çıktı. Ücretler son derece düşükken, işçiler gelirlerinin yüzde yetmişini gıdaya ayırmak zorunda kalıyorlar. İhracata dayalı tekstil sektörünün hayli gelişmiş olduğu ülkede, işçilerin ezici çoğunluğu asgari ücretle çalıştırılıyor. Aylık 25 dolar olan asgari ücrete 2006 yılından bu yana zam yapılmazken, aynı dönem içinde gıda fiyatları iki ilâ üç kat artmış bulunuyor. Bangladeşlilerin en temel besin kaynağı olan pirincin kilo fiyatıysa yarım dolara çıkmış durumda. Yani bir işçi aylığının tamamıyla sadece 50 kilo pirinç alabiliyor o kadar. 150 milyon nüfuslu bu ülkede 30 milyon insan günde sadece bir öğün yemek yiyebiliyor.
Artan gıda fiyatları yüzünden gerçekleşen ayaklanmalar sadece Bangladeş’le sınırlı değil. Haiti, Mısır, Filipinler, Burkina Faso gibi pek çok ülke, son günlerde aynı nedenle patlak veren ayaklanmalarla sarsılıyor. Haiti’deki ayaklanmada en az 5 kişi yaşamını yitirirken ve onlarca insan yaralanırken, hükümet başbakanı görevden alıp “kelle vermek” zorunda kaldı. Bangladeş’te hüküm süren askeri diktatörlük de bugünlerde, işçilerin ayaklanması ve açlık tehdidinin bu ayaklanmayı daha da yaygınlaştırma olasılığı karşısında sarsıntı tehlikesi geçiriyor.
link: Marksist Tutum, Artan Gıda Fiyatları Bangladeş’te de İşçileri Ayaklandırdı, 15 Nisan 2008, https://en.marksist.net/node/1757
Amerikalı Liman İşçileri 1 Mayıs’ta Savaşa Karşı İş Bırakacak
İran’da Polis 1000 Grevci İşçiyi Kaçırdı!