Bir kuşun özgürlüğünü nasıl anlayabilirsiniz?
O gökyüzünde kanatlarını çırpıp uçtuğu zaman! Ama o hiçbir zaman özgürlüğünün kanatlarında olduğunu bilmez. Katıldığım bir panelde konuşmacı dinleyicilere bir soru sormuştu: "İnsanlar için özgürlük neyi ifade ediyor?" Dinleyicilerden yaşlı, babacan bir adam, "bu yaşadığın toplumda ve sistemde ne kadar paran varsa o kadar özgürsündür" diye cevap vermişti. O günlerde bu cevap çok güzel gelmişti bana. Ama zaman geçtikçe şunu kavradım. Bu tarif yeterli değildi. Çünkü kapitalizm, sermaye, bizlerin özgürlük alanını sürekli olarak sınırlıyor.
Bir işçi için özgürlük nedir? diye sorulsa, yanıt kişinin kültür ve bilinç düzeyiyle alakalı olarak değişir. İşçi için kapitalizmdeki özgürlük emek gücünü herhangi bir patrona satabilmektir. Bunun karşılığında aldığı ücret ise, onun ne kadar "özgür" olduğunu belirler!
Geçtiğimiz günlerde iş değiştirip yeni bir işe girdim. Kendimi bir patrondan, diğer bir patrona beğendirmiştim. İnsan ister istemez diğer işyeriyle karşılaştırma yapıyor. Size sorulan sorulardan da kaynaklı olarak muhasebe yapmak zorunda kalıyorsunuz.
- ne kadar ücret alıyorsun?
- kaç ikramiyesi var?
- fazla mesai ücreti % kaç fazla?
- sosyal hakları neler?
Bazı işçi arkadaşlar, "ne güzel bu fabrikadan kurtuluyorsun, maaşın iyiymiş, sosyal hakları da iyi! Daha ne istiyorsun? Burada kalıp da ne olacak?" diyorlar.
Bu soru kafamdaki tereddütleri bir cımbız gibi söküp almıştı. "Burada kalıp da ne yapacaksın?" Değişen bir şey yok bizim için. Aslında burada da eski işyerimde yaptıklarımın aynısını yapacağım; daha çok bilinçlenmeye ve bunu en yakınımdakilerle paylaşmaya devam edeceğim. Orada ne yapıyorsam burada da aynı şeyi yapacağım.
Kaderimiz bizim ellerimizde. Çünkü her şeyi yaratan bu ellerimizle kendi kaderimizi de yaratabiliriz! Bunun için, korkuyu, kaderciliğe boyun eğmişliği yenmemiz, bunları kafalarımızdan atmamız, bu dünyanın daha güzel olabileceğini, ellerimizin bu dünyayı güzelleştireceğini, kavramamız gerekiyor. Biz işçiler koca bir sınıfın fertleriyiz; kapitalizmin nasıl yok edileceğini, örgütlenmemiz gerektiğini öğrenmeliyiz.
Örgütlüysek Her Şeyiz, Örgütsüzsek Hiçbir Şey
link: MT okuru bir işçi, Özgürlük, 22 Mart 2004, https://en.marksist.net/node/1220
Yerel Yönetimler ve Yerel Seçimler Üzerine
Sezonluk İşçiler: “Dershane öğretmenleri”