Published on Marksist Tutum (https://en.marksist.net)

Home > Taksim’de Barış Yürüyüşü

Taksim’de Barış Yürüyüşü

19 Ekim 2009

19 Ekim 2009_baris elcileri (2).JPG

Kürt sorununun çözülmesi doğrultusunda Türkiye’ye giriş yapan Barış Grubu, 19 Ekimde DTP’nin ve demokratik kitle örgütlerinin Taksim’de gerçekleştirdiği yürüyüşle selamlandı. Taksim Meydanında toplanan binlerce insan, Galatasaray Meydanına kadar coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirdi. DTP’liler taşıdıkları dövizlerde ve attıkları sloganlarda hükümeti Kürt sorununun çözümü konusunda adımlarını daha tutarlı atmaya, süreci baltalamamaya çağırdılar. Dövizlerde ve sloganlarda şu taleplere yer verildi: “Ya Onurlu Bir Barış Ya Görkemli Bir Direniş!”, “Güneşin Barış Elçilerini Selamlıyoruz!”, “Ölmek Öldürmek İstemiyoruz!”, “Demokratik Cumhuriyet İçin Barışın Önünü Açın!”, “Operasyonlar Durdurulsun!”, “Özgür Kimlik, Özgür Önderlik, Demokratik Özerklik!”, “Bila Desten Aşîtiyê Hewa Nemîn!”, “Barış Elçilerinin Eli Havada Kalmasın!”… Yürüyüşün sonunda kitlenin meydana ulaşmasıyla burada bir basın metni okundu. Metni okuyan DTP İstanbul il başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Kürt sorununun çözümü konusunda önemli bir sürece girildiğini, hükümetin, CHP’nin, MHP’nin ve benzeri milliyetçi, ırkçı parti ve anlayışların olumsuz yaklaşımlarından dolayı demokratik açılım sürecinin tıkandığını söyledi. Barış ve çözüme şans tanımak, demokratik siyasetin önünü açmak için Öcalan’ın çağrısıyla Kandil, Mahmur ve Avrupa’dan üç ayrı barış gurunun Türkiye’ye gelmesinin tarihi bir adım olduğunu belirtti.

19 Ekim 2009_baris elcileri (4).JPG

1999’da da barış gruplarının Türkiye’ye geldiğini, ancak o dönem bu fırsatın doğru değerlendirilmediğini hatırlatan Uçar, sözlerine şöyle devam etti: “Kürt tarafının attığı bu yeni barış adımının Türkiye toplumu, siyaseti ve devleti cephesinde ne tür karşılık göreceğini hepimiz yakından izliyoruz, göreceğiz. On yıl sonra yinelenen bu barış adımının da gereken karşılığı bulamamasının Türkiye’ye geçmişten daha fazla zarar vereceği açıktır. Bu nedenle devleti ve hükümeti atılan bu adımlar karşısında sorumlu yaklaşmaya ve oluşan fırsatları barış ve çözüm için değerlendirmeye çağırıyoruz.”
Açıklamanın sonunda, barış, demokrasi ve özgürlük özlemiyle mücadelesini sürdüren tüm kurum ve bireyler, barış ve demokrasi gruplarına sahip çıkmaya çağırıldı. Uçar’dan sonra söz alan DTP Tunceli milletvekili Şerafettin Halis, 1999’da yakalanan fırsatın ceberut devlet tarafından doğru değerlendirilmediğini hatırlattı ve hükümete şöyle seslendi: “Bizim gösterdiğimiz samimiyetin AKP hükümeti tarafından da gösterilmesini istiyoruz… Ya yol bulacaksınız ya da yol açacaksınız. Yapamıyorsanız geri çekileceksiniz, bu işi yapabilecek olanlara bırakacaksınız.” Eylem konuşmaların ardından atılan sloganlarla sona erdi.

19 Ekim 2009
Kürt Sorunu
Share

Source URL:https://en.marksist.net/node/2271?qt-diger_makaleler=0